Εσωτερικός Κανονισμός

Ο Εσωτερικός Κανονισμός ρυθμίζει τις σχέσεις του συλλόγου με τους προπονητές τους αθλητές, τους γονείς και κηδεμόνες (όσο οι αθλητές είναι ανήλικοι) και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον εκάστοτε αθλητικό νόμο.

Σκοπός του κανονισμού είναι να βοηθήσει στην απόκτηση αυτοπειθαρχίας που προάγει το αθλητικό πνεύμα αλλά και τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Π.Ο. ΔΑΦΝΗ για το «εύ αγωνίζεσθαι» και την ορθή συμπεριφορά και παρουσία των αθλητών και αθλητριών ως εκπροσώπους του τμήματος του συλλόγου στο οποίο συμμετέχουν και στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους εντός και εκτός συλλόγου.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με έναν κανονισμό όλες οι περιπτώσεις που ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, υπενθυμίζουμε ότι ο σύλλογος αναμένει η συμπεριφορά των αθλητών και αθλητριών του μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους να ανταποκρίνεται απόλυτα στις αρχές του αθλητισμού.

Ο παρών κανονισμός έχει άμεση ισχύ και εφεξής πρέπει να είναι σε γνώση όλων των μελών και αθλητών του συλλόγου και να τηρείται πιστά από αυτούς.

Γενικά
Θεωρούμε πως ο αθλητισμός- και “εν προκειμένω” το βόλεϊ – είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη σχέσεων. Μέσα από το βόλεϊ τα παιδιά μαθαίνουν να συναγωνίζονται σε υγιείς συνθήκες, όπου η νίκη και η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού και αποκτούν αξίες και αρχές που θα αποτελέσουν εφόδια, όχι μόνο στην πορεία τους σαν αθλητές, αλλά και γενικότερα στη ζωή τους. Επιζητούμε να προάγουμε το φίλαθλο πνεύμα που πρέπει να εμπνέει την ψυχή των νέων ανθρώπων ως αθλητών αλλά και ως μελών της κοινωνίας.

1. Ο Κάθε αθλητής / αθλήτρια πρέπει να:
1.1 τηρούν αυστηρά το ωράριο των προπονήσεων
1.2 εμφανίζονται στο γήπεδο ντυμένοι με την αθλητική περιβολή. Απαγορεύεται να φορούν κοσμήματα την ώρα της προπόνησης για την δική τους ασφάλεια και των συμπαικτών τους. Επίσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι να φέρνουν μαζί τους σε κάθε προπόνηση τον εξοπλισμό που τους παρέχεται από τον Σύλλογο- τα οποία και θα έχουν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
1.3 φορούν στην προπόνηση τα ρούχα του Συλλόγου
1.4 κατευθύνονται με ησυχία, σεβόμενοι τους συναθλητές τους που προπονούνται, στο χώρο που τους έχει υποδειχθεί από τους προπονητές τους προκειμένου να προετοιμαστούν
1.5 προσέχουν τη σωματική τους υγιεινή και για αυτό το λόγο μετά το πέρας της προπόνησης θα πρέπει να κατευθύνονται στο χώρο των αποδυτηρίων και να αλλάζουν ρούχα
1.6 προσέχουν τις εγκαταστάσεις και το υλικό του Συλλόγου, απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνεται η προπόνηση στο υψηλότερο επίπεδο
1.7 λαμβάνουν πάντοτε υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις του προπονητή τους ακόμα και όταν δεν συμμετέχουν σε κάποια άσκηση ή παιχνίδι ώστε όταν έρθει η σειρά τους να ενεργήσουν με το σωστό τρόπο. Θα πρέπει να δέχονται την κριτική και να μαθαίνουν από αυτή. Οι παρατηρήσεις του προπονητή δεν γίνονται για να μειώσουν τον αθλητή αλλά για να επισημαίνονται και να διορθώνονται τα λάθη, ούτως ώστε να υπάρχει βελτίωση σε κάθε τομέα. Με το σφύριγμα ή την εντολή του προπονητή οι αθλητές πρέπει να υπακούουν και να σταματούν αμέσως. Δεν πρέπει να μιλάνε, να κινούνται και να χτυπούν την μπάλα όταν μιλάει ο προπονητής τους. Πρέπει να ζητούν τον λόγο πριν μιλήσουν.
1.8 να είναι υπομονετικοί με τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης έχει δυνατότητες αλλά και αδυναμίες και ο στόχος είναι να διορθωθούν οι τελευταίες. Το βόλεϊ και το μπάσκετ είναι ομαδικά παιχνίδια και επομένως η επιτυχία έρχεται μόνο όταν όλη η ομάδα δουλεύει και παίζει ενωμένη.

2. Γονείς
Οι γονείς των αθλητών – αθλητριών είναι αυτοί που έχουν αναλάβει το δύσκολο, ειδικά τις μέρες μας, έργο της υποστήριξης τους σε όλους τους τομείς, από την ψυχολογική έως βεβαίως και την οικονομική. Επομένως:
2.1 Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μη ταύτιση του παιδιού με τις πιθανά αυξημένες απαιτήσεις του γονέα, οι οποίες πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα και στις αθλητικές ικανότητες του παιδιού.
2.2 Να μην αδιαφορεί ο γονέας λόγω αυξημένων επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων.
2.3 Να φροντίζει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων του αθλητή – αθλήτριας.
2.4 Να μην παρεμβαίνει στο έργο των προπονητών, αλλά αντίθετα να επιδιώκει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η οικονομική συνδρομή του γονέα προς το σύλλογο, αντιστοιχεί στην εκμάθηση του αθλήματος του βόλεϊ και όχι στην εξασφάλιση βασικής θέσης στα αγωνιστικά τμήματα, κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους προπονητές.
2.5 Απαγορεύονται οι επαφές με άλλες ομάδες ή μάνατζερς χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς το Δ.Σ. ή τον έφορο του αθλήματος.
2.6 Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, ο γονέας μπορεί να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο εντεταλμένο μέλος του συλλόγου που έχει οριστεί από τη διοίκηση, ώστε να διαχειρίζεται αντίστοιχα θέματα και να εισηγείται ανάλογα στο Δ.Σ. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε άμεσα μέσω τηλεφώνου ή και δια ζώσης, είτε εγγράφως στη γραμματεία του συλλόγου, η οποία θα διαβιβάζει το αντίστοιχο αίτημα στο Δ.Σ.
2.7 Γονέας που έχει «παραβατική» συμπεριφορά τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, των αγώνων, αλλά και οποιονδήποτε άλλων δραστηριοτήτων του συλλόγου, με απόφαση του Δ.Σ θα απομακρύνεται προσωρινά, ενώ σε επαναλαμβανόμενες καταστάσεις θα απομακρύνεται μαζί με το παιδί του οριστικά από το σύλλογο.

3. Οικονομικές Υποχρεώσεις
3.1 Η μηνιαία συνδρομή για τους αθλητές – αθλήτριες του συλλόγου καθορίζεται από το Δ.Σ στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, καθώς και το ετήσιο ποσό εγγραφής το οποίο και καταβάλλεται στην έναρξη της περιόδου.
3.2 Καθορίζονται επίσης ποσό εφάπαξ συνδρομής για όλη τη χρονιά με έκπτωση.
3.3 Η μηνιαία συνδρομή θα πρέπει να καταβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ η εξόφληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι της 15 Ιουνίου κάθε έτους. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η συνδρομή είναι ετήσια (χρονική περίοδος 10μηνών) και απλά έχει γίνει μηνιαίος καταμερισμός για διευκόλυνση της αποπληρωμής της. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό παρουσιών των αθλητών, θα πρέπει η συνδρομή να καταβάλλεται διότι από αυτήν εξαρτάται αποκλειστικά η κάλυψη των εξόδων του συλλόγου. Προφανώς, η απαίτηση του συλλόγου αλλά και των γονέων για παροχή ποιοτικής εργασίας από τους προπονητές, είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική τακτοποίηση των συνδρομών των αθλητών – αθλητριών.
3.4 Για κάθε αγωνιστική περίοδο ο σύλλογος εκδίδει κάρτα πληρωμής του αθλητή, η οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε πληρωμή, ενώ παράλληλα ο γονέας έχει υποχρέωση να ζητά και την απόδειξη είσπραξης που εκδίδεται από τη γραμματεία του συλλόγου και αποδεικνύει την εξόφληση της συνδρομής.
3.5 Υποχρεωτική συνδρομή έχουν όλοι οι αθλητές. Μπορούν να καθορισθούν ειδικές οικονομικές ρυθμίσεις για αθλητές με άνεργους γονείς, για δεύτερο ή τρίτο παιδί μιας οικογένειας, για πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες κι αυτές καθορίζονται στην αρχή της χρονιάς.
3.6 Αν υπάρχουν ανάμεσα μας αθλητές – τριες που αδυνατούν να καταβάλουν τη συνδρομή πρέπει να το αναφέρουν στη διοίκηση η υπεύθυνο διαχείρισης για διευθέτηση του θέματος. Επίσης για οικονομικά προβλήματα αθλητών προτείνεται και η διακριτική ενημέρωση των υπευθύνων κι από συναθλητές ή κι άλλους γονείς.

3.7 Έξοδα Αποστολών – Τα μέλη των αγωνιστικών ομάδων συμμετέχουν στο οικονομικό κόστος των αποστολών (επίσημων ή φιλικών ) της ομάδας. Ο Σύλλογος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση του κόστους συμμετοχής των μελών των αγωνιστικών ομάδων σε επίσημες διοργανώσεις ανάλογα με το είδος της διοργάνωσης και τις επιδόσεις / επιτυχίες κάθε αθλητή ή αθλήτριας.

3.8 Κίνητρα Διάκρισης – Απαλλάσσονται από την πληρωμή μηνιαίας συνδρομής οι αθλητές και αθλήτριες που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία Ανδρών ή Γυναικών και συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και στους αγώνες του Πρωταθλήματος της εκάστοτε κατηγορίας στην οποία συμμετέχει η ομάδα Ανδρών ή Γυναικών του Συλλόγου.

4. Προπονήσεις
4.1 Κάθε αθλητής και αθλήτρια υποχρεούται να βρίσκεται στο γήπεδο τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα προπόνησης, έτσι ώστε κατά την ώρα ενάρξεώς της να είναι απολύτως έτοιμος να λάβει μέρος σε αυτήν. Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση του αθλητή από την προπόνηση ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, συνεπάγεται (τουλάχιστον) την προφορική επίπληξη από τον προπονητή. Δικαιολογημένα καθυστερημένος θεωρείται μόνο ο αθλητής ή αθλήτρια που ειδοποίησε τον προπονητή ή τον Έφορο της ομάδας πριν την έναρξη της προπόνησης και έλαβε σχετική άδεια.
4.2 Μόνες αιτίες που δικαιολογούν απουσία αθλητή από την προπόνηση είναι:
• Τραυματισμός ή ασθένεια.
• Επείγουσα οικογενειακή υποχρέωση.
• Σχολική υποχρέωση.
4.3 Σε περίπτωση που ο λόγος αποδειχθεί ψευδής, δύναται να επιβληθεί από τον προπονητή ποινή από προφορική επίπληξη έως και ποινή αποχής από προπονήσεις ή και αγώνες . Σε περιπτώσεις σοβαρού παραπτώματος, ενημερώνετε το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι υπεύθυνο να αποφασίσει την ποινή που θα επιβληθεί.
4.4 Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων οι αθλητές και αθλήτριες οφείλουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκέντρωση, ενδιαφέρον, σοβαρότητα, ήθος και σεβασμό στους συναθλητές τους και τους προπονητές καθώς και απόλυτη υπακοή στις οδηγίες του προπονητή τους. Στην περίπτωση που αθλητής δεν ακολουθεί την παραπάνω συμπεριφορά και επιδεικνύει αδιαφορία, υβριστική, αναιδή ή προκλητική συμπεριφορά, θα τιμωρείται κατόπιν εισηγήσεως του προπονητή με χρονική αποχή από τις προπονήσεις ανάλογη με το παράπτωμα.
4.5 Ομοίως όλοι οι αθλητές οφείλουν να έχουν πρέπουσα αθλητική συμπεριφορά για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια. Οι μη πρέπουσες συμπεριφορές θα τιμωρούνται κατόπιν εισηγήσεως του προπονητή από επίπληξη έως και αποχή από την προπόνηση.
ΣΤ: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενοχλήσει παίκτη ή προπονητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης εκτός κι αν συντρέχει σοβαρός λόγος.
4.6 Υβριστικές ή απαξιωτικές φράσεις ή εκφράσεις δεν επιτρέπονται από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
4.7 Δεν επιτρέπεται η προπόνηση αθλητή του τμήματος σε άλλον Σύλλογο (ή και το αντίστροφο), εάν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου.
4.8 Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παρεμβαίνει στο προπονητικό, αγωνιστικό ή παιδαγωγικό έργο των υπευθύνων προπονητών της ομάδας, με διαμαρτυρίες, υποδείξεις, κρίσεις, αποχή ή οποιοδήποτε άλλο μέσο. Όποιος επιθυμεί να κάνει τέτοια παρέμβαση, θα πρέπει να την κάνει επίσημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο

5. Προπονητής / Προπονήτρια
Είναι λογικό ότι μέσα σε έναν αθλητικό σύλλογο θα υπάρξουν τριβές, διαφωνίες ή ακόμη και παρεξηγήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι σύλλογοι αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Αρμόδιος για την διευθέτηση αυτών των θεμάτων είναι ο προπονητής-τρια του εκάστοτε τμήματος του συλλόγου. Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης κάποιου θέματος ή έπειτα από εισήγηση του προπονητή, αρμοδιότητα έχει συγκεκριμένη επιτροπή η οποία έχει οριστεί από το Δ.Σ του συλλόγου. Αν υποπέσουν στην αντίληψη τόσο του προπονητή όσο και της Διοίκησης συμπεριφορές από αθλητές – αθλήτριες που δεν συνάδουν με την αθλητική ιδιότητα και δημιουργούν προβλήματα και εντάσεις στο σύλλογο, τότε αυτοί οι αθλητές –τριες θα τίθενται στη διάθεση του συλλόγου και εάν απαιτείται θα απομακρύνονται προσωρινά ή και μόνιμα από τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Οι Προπονητές πρέπει:
• Να έχουν την πρέπουσα συμπεριφορά προς όλους και να αποτελούν πρότυπο για τους αθλητές τους.
• Να συνεργάζονται αρμονικά με τους υπευθύνους των τμημάτων τους και των μελών του ΔΣ.
• Να προπονούν τους αθλητές του συλλόγου, με τρόπο που επιλέγουν αποκλειστικά οι ίδιοι, αλλά υπό τους πλέον σύγχρονους κανόνες της προπονητικής και αθλητιατρικής επιστήμης και ανάλογα με τη δυνατότητα χρήσης των προπονητικών εγκαταστάσεων του συλλόγου, καθώς και τις ανάγκες των αθλητών του τμήματος. Στον προπονητή και μόνο ανήκει το αποκλειστικό δικαίωμα των συγκροτήσεων των ομάδων που κάθε φορά θα αγωνίζονται είτε σε επίσημους είτε σε φιλικούς αγώνες, της επιλογής των αγωνιζομένων αθλητών/αθλητριών. Επιπρόσθετα μπορούν να επιλέγουν τον βοηθό τους, κατόπιν εγκρίσεως από το τμήμα και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από το ΔΣ.
• Να παρέχουν κάθε επιστημονική ή τεχνική τους γνώση για τη βελτίωση του τεχνικού επιπέδου των αθλητών (ατομικά και ομαδικά) στο συγκεκριμένο άθλημα. Περαιτέρω είναι υπεύθυνοι για την αγωνιστική καθοδήγηση της ομάδας ή των αθλητών τους σε όλους τους επίσημους ή φιλικούς αγώνες.
• Να φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία των ηλικιακών τμημάτων που έχουν αναλάβει την προπόνηση και να ενημερώνουν τον υπεύθυνο του αθλήματος τους για τις ανάγκες που υπάρχουν (π.χ. σε αθλητικό υλικό κ.ά.) και για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στην ώρα της προπόνησης, είτε αφορούν αθλητές είτε αφορούν εξωτερικούς ή άλλους παράγοντες.
• Να συνεργάζονται με τους υπόλοιπους προπονητές του αθλήματός τους για την καλύτερη δυνατή συνύπαρξη και αποτελεσματική προπονητική και συναδελφική αλληλοκάλυψη. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον πρωταρχικά των αθλητών και μετά του συλλόγου.
• Να φροντίζουν οι αθλητές τους να συμμετέχουν σε αγώνες για την απόκτηση αγωνιστικών εμπειριών, για την εκτίμηση της αγωνιστικής τους κατάστασης καθώς και την εν γένει βαθμολογία και αξιολόγηση του συλλόγου, με άξονα πρώτα το συμφέρον και την πρόοδο του αθλητή.
• Να συμπεριφέρονται στους αθλητές τους δίκαια και χωρίς προσωπικές προτιμήσεις.
• Να παροτρύνουν τους αθλητές τους στην υγιεινή ζωή και διατροφή.
• Να τηρούν ενήμερο, μηνιαίο παρουσιολόγιο, όπου αναγράφονται οι ημέρες των προπονήσεων, οι παρουσίες ανά αθλητή.

Επικοινωνία με το σύλλογο:
Γραμματεία: Ώρες Λειτουργίας: 13:00 -21:00
Τηλ. Επικ.: 6983-326203
email: aodafni@gmail.com